2009. augusztus 17.

középpontban a víz

Az összetevők egy élesre faragott és csiszolt fényes andezitkocka, négy acélos láb és egy vízzel és buborékkal töltött üvegfélgömb. Az eredmény egy hűs és nyugodt tárgy, Menasági Péter szobrászművész Vízszintes kocka című alkotása.




Menasági Péter: Vízszintes kocka (2005, andezit, üveg, rozsdamentes acél, víz, levegő; 26x19x19 cm)


A szobor első pillanatban legfrissebb design-elvárásoknak megfelelő hifi kelléknek tűnik. De a modern, geometrikus megjelenés, a precíz élek, a sötéten tükröződő fémes felület és csillogás mögött erős spirituális tartalom bomlik ki, tengelyről, középpontról, abszolút mértékről, az egyén és a világ összekapcsolásának művészi ábrázolásáról. Az alkotó harmonikusan ötvözte e két, látszólag széttartó világot, és ebben az illesztésben központi szerepet kapott a folyadék és a buborék, a víz és a levegő – tulajdonságaik, hétköznapi és mitologikus tartalmuk egyaránt. Mi nézők mégis könnyedén találunk affinitást a szellemi szféra, a művészi megfogalmazás és saját hétköznapi tapasztalataink között. Elég csak a mesteremberek szerszámosládájából, vagy az otthoni kamrapolcról kilógó vízmértékre gondolnunk, amely egy apró víztartályban billegő levegőbuborékkal segíti kiigazítani a szemmértéket. Olykor játékos, olykor pedig bosszantó módon. Ha a vízszintes már vízszintes, a függőleges pedig pontosan függőleges, akkor a levegőbuborék a víztartály megjelölt közepén áll mozdulatlanul. Akárcsak a vízszintes kockában: ahol a buborék nemcsak mér, hanem mutat és szimbolizál is. Középpontot jelöl a fizikai és gondolati térben.


Az alkotó pedig minden alkalommal elvégzi és újraéli a mérés és igazítás aprólékos mozzanatait – szakemberként és alkotóként egyaránt. A „szertartás” ugyanúgy az alkotás része, mint a kőtömb kifaragása, az élek és felületek elsimítása, az üvegfélgömb applikálása, folyadékkal és buborékkal való feltöltése. Menasági Péter elegánsan csiszolta össze e látszólagos ellentéteket: az egyetemes mitologikus tartalmat a letisztult, minimalista és geometrikus formával, a mozgást a mozdulatlansággal, az illékonyságot a tartóssággal, a tömör és tartós kockát az áttetsző folyadéktartállyal. Alkotása a középpont szüntelen keresése. Ha kibillen az egyensúly, elmozdul a buborék, megszűnik a középpont, elvész a vízszint és oda a mérték.

Az írás a Tudatos Vásárló nyomtatásban megjelenő magazinjába készült. A következő őszi lapszám témája a folyadék és a víz. Az előző szám: Pénzügyek

kapcsolódó írások:
szomorú vasárnap
tudatos REgerenda
a tudatos vásárló pénzügyei – ajánló

Nincsenek megjegyzések: